Bellanrantaan rakentuu uusi taidepuisto

Bella Lake Resortin puurakenteiset sviitit valmistuvat Kallaveden rannalle joulukuussa. Sitä ennen syys-lokakuun vaihteessa vietetään alueelle rakentuvan taidepuiston avajaisia.

Taidepuiston keskeinen elementti on kuvanveistäjä Pekka Jylhän suunnittelema kaksiosainen joutsen-taideteos. Jylhä on yksi Suomen arvostetuimpia kuvataitelijoita. Hän sai taiteilijaprofessorin arvonimen vuonna 2012 ja Pro Finlandia -mitalilla hänet palkittiin vuonna 2008.

Joutsenet odottivat yli 20 vuotta Raimo Sonnisen pöytälaatikossa ennen kuin niille löytyi laskeutumispaikka Bellanrannasta.

”Halusin 2000-alussa tarjota paikan taiteilijoille Bellaveneiden tehdasalueelta, jossa he voisivat tehdä taidettaan tunnetuksi. Lopulta päädyin vain yhteen aiheeseen joutseneen ja yhteen taiteilijaan Pekka Jylhään. Hänen kultaista kaurista esittävää Ilmestys-teostaan olen aina ihaillut ajaessani mökille Nilsiän Tahkovuoreen. Joutsenia taasen olen nähnyt paljon veneillessäni. Suuri, kaunis lintu on aina puhutellut minua”, Soininen kertoo joutsenteoksen taustoista.

Puisto ja joutsenteos yksi yhtenäinen kokonaisuus

Joutsenteos on kaksiosainen: suuri kuusi metriä korkea joutsen asettuu sille rakennettuun vesialtaaseen. Sen välittömään läheisyyteen sijoittuu teos, jossa viisi joutsenta lähtevät lentoon.

Jylhä avaa teoksen taustoja seuraavasti:

”Halusin tehdä kokonaisvaltaisen ympäristöteoksen Kallaveden rantaan. Joutsen on valon ja puhtauden vertauskuva ja koko elämän kuva-arvoitus, kenen tahansa nähtävänä. Joutsenessa voimme ihailla äärimmäisen tarkoituksenmukaisuuden estetiikkaa, välttämättömyyden kauneutta, mielen rajattomuutta ja harmoniaa.”

Bellanrannassa joutsenet saavat paljon arvoisensa tilaa ympärilleen. Taidepuisto muodostaa Jylhän teosten kanssa yhden kokonaisuuden. Istutusten lisäksi taidepuistoon rakennetaan aluetta halkovia polkuja ja kumpuilevaa maastoa. Jylhä on ollut itse mukana suunnittelemassa puistoa ja hän mielellään puhuisikin mieluummin puutarhasta.

Tervetuloa viihtymään ja nauttimaan yhteisistä hetkistä tulevaan taidepuistoon!